Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sezona 2023./2024.

PROPOVIJED

PRODUKCIJA: Teatar Erato
AUTOR: William Clark Davis
REDATELJ: Branko Ivanda
PROPOVIJED plakat

PRODUKCIJA:

Redatelj: Branko Ivanda
Scenograf: Miljenko Sekulić
Kostimografkinja: Slavica Šnur
Dizajner svjetla: Milan Kovačević
Oblikovatelj zvuka: Davor Rocco
Dizajnerica vizuala: Sanja Rocco
Fotografkinja: Suzana Arslani
Savjetnik: p. Anto Bobaš
Producentica: Lidija Ivanda

 

IGRAJU:

Župnika Tim Farley: Siniša Popović

Novak Mark Dolson: Ivica Pucar

Domaćica Margaret: Ana Perković

VRSTA PRODAJE

Pretplata A, Slobodna prodaja

Opis

Komična drama Billa C. Davisa u režiji Branka Ivande

Teatar Erato svoju 15. godinu rada započinje intrigantnom dramskom komedijom o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta

Prvijenac Williama Clarka Davisa, originalnog naslova Mass Appeal, postao je hitom na Broadwayu čim se pojavio ranih 80-tih godina prošloga stoljeća, i od tada se ne prestaje izvoditi.

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?… Tako započinje niz pitanja koja, samo naizgled, podliježu isključivo pod proceduralne i institucionalne teološke tabue, a koja nas uvode u suvremenu ili bolje rečeno – vječnu krizu katoličanstva.

Ova dramska komedija odvaja se od površnih dilema i uvlači nas u duboka pitanja morala i temeljnih ljudskih sloboda. Počinje kao rasprava između dvaju muškaraca na suprotnim stranama generacijskog i teološkog jaza, a pretvara se u mudru, dirljivu i komičnu dramu o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta.(The New York Times).

Stari župnik konformizam je prihvatio kao način lagodnog života i samo dvije stvari daju toplinu njegovoj svakodnevnici. Jedna je nastojanje da se svidi svojim župljanima, pa makar ih tješio lažima i glupim utjehama kako bi njihovoj boli dao dašak uzvišenosti: To je jedino mjesto, gdje glup postaje pametan. Druga je Sauvignon koji mu redovito poklanja njegova pastva. Njegova domaćica Margaret povazdan bigotno kleči pod raspelom s molitvenikom u ruci, ali redovito poprskana krvlju peradi kojoj s užitkom sjekirom odsjeca glave. Njihov udoban život ugrozit će mladić koji smisao života nalazi u iskrenoj vjeri. Njegov credo je Istina i individualna Sloboda. U tom srazu različitih karaktera živih ljudi od krvi i mesa, eksplodirat će i autoritarne ideje. Njihov duhovni život doživjet će fundamentalne promjene i iznova otvoriti nikada odgovorena pitanja. Pobuna protiv lažnih autoriteta i pomicanje granica individualnih prava, uz poštivanje humanih kodeksa i rušenje predrasuda, osnažuje našu sposobnost empatije i razumijevanja drugih. Je li riječ o gubitnicima ili dobitnicima otkrijte sami. – rekao je redatelj Branko Ivanda.

TRAJANJE: 80 minuta
NAJAVLJENA PRIKAZIVANJA
Trenutačno nema najave
PRIJAŠNJA PRIKAZIVANJA
25 ožujka, 2024. u
  • 20:00
  • Hnk u Šibeniku

    Galerija