Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

Zbor Zdravo maleni

Dječji zbor Zdravo maleni jedan je od najdugovječnijih dječjih zborova u Republici Hrvatskoj te je 2023. godine obilježio 65 godina djelovanja.

 

Zbor Zdravo maleni osnovan je 1958. godine kao školski zbor na inicijativu nastavnice glazbenog odgoja u tadašnjoj OŠ Maršala Tita (današnja OŠ Jurja Šižgorića) Zlate Bašić.

U narednom periodu Zlata Bašić donosi odluku da zborski članovi mogu biti i polaznici drugih osnovnih škola s područja Šibenika, čime školski zbor prerasta u gradski te nastupa na svim bitnim događajima u gradu Šibeniku. Drago Putniković, direktor Centra za kulturu grada Šibenika (današnji HNK u Šibeniku), 1974. godine poziva zbor da prijeđu pod okrilje Centra i zbor dobiva ime Zdravo maleni, pod kojim djeluje i danas. Probe zbora održavaju se dva puta tjedno u prostorijama RKUD Kola.

U okviru 16. Jugoslavenskog festivala djeteta (današnji Međunarodni dječji festival), 1976. godine zbor ima svoj prvi samostalan koncert, a 23. prosinca 1976. priređuju i samostalni koncert u tadašnjem Centar za kulturu Šibenik (današnji HNK u Šibeniku) gdje po prvi puta izvode i pjesmu Zdravo maleni, autora Milana Grgića i skladatelja Alfija Kabilja, koja je do danas ostala himna zbora.

Glazbeni kritičar Marko Livaja za Slobodnu Dalmaciju napisao je:

„ …svojim nastupom u kazalištu dječji zbor Zdravo maleni predstavio se kao kvalitetno izvođačko tijelo. Da se radi o jednom dobro uvježbanom zboru, uvjerili smo se već i na njihovom koncertu koji je održan prošlog ljeta u okviru Festivala djeteta. Mladi Šibenčani najprije su izveli stilski i tehnički korektno skladbe velikih majstora. U drugom dijelu koncerta došao je do punog izražaja zvukovni potencijal zbora kada su izvedene pjesme o revoluciji i mladosti. Na kraju koncerta zbor je poletno i temperamentno otpjevao pjesmu „Voljeni moj grade“, Z. Bašić, „Dječji otok sreće“, „Dani“ i „Zdravo maleni“, A. Kabilja…“

Zbor je 1977. dio predstave Mačak Džingiskan i Miki Trasi te se na taj način predstavlja široj publici i izvan granica RH. Naime, te godine predstava je izvedena 7 puta, da bi u narednoj godini bila izvedena 24 puta i to u Beogradu (4 izvedbe), Somboru (3 izvedbe), Osijeku (2 izvedbe), Zadru (2 izvedbe), Zagrebu (2 izvedbe), Zlarinu i Šibeniku. Na 20. muzičkoj smotri djece i omladine u Varaždinu održanoj 1977. godine, između 83 zbora, osvajaju BRONČANU PLAKETU za postignute rezultate i za unaprjeđenje kulturnih djelatnosti. U narednom periodu održavaju samostalne koncerte i sudjeluju na raznim manifestacijama, filmovima i televizijskim emisijama, ali i u predstavama: „Fali more drž’ se kraja“, „Ni u moru mire, ni u jubavi vire“; „Bašta sljezove boje“.

Prvi inozemni nastup zbor je održao 1983. godine na 6. festivalu Teatro ragazzi održanom u gradu Muggiu u Italiji. Tada je zbor brojio 86-ero djece te su izveli repertoar koji je sadržavao domaće i inozemne skladbe. Na kraju koncerta izvedena je skladba „Zdravo maleni“ koja je oduševila publiku, a sve uz izravan prijenos na televiziji RAI. (Zanimljivost: po povratku u domovinu, carinici ih nisu podvrgnuli uobičajenoj kontroli i formalnostima već su im čestitali na izvedbi te su prošli granicu bez kontrole putovnica).

U narednim godinama vježbaju redovno no uzimaju predah od nastupa, osim svečanog otvorenja i zatvaranja Festivala djeteta. 1985. godine dobivaju veliko priznanje Republičkog odbora SUBNOR-a, plaketu SUBNOR-a SR Hrvatske za dugogodišnji rad i očuvanju tradicije. Godinu kasnije nastavljaju sa samostalnim nastupima. Iza 1988. godine iz financijskih razloga nije bilo moguće održavati velike ansamble (zbor tada broji više od 130 članova) te nastavljaju nastupati uglavnom na otvaranjima i zatvaranjima Festivala djeteta. Zbor od samih početaka na klaviru prati Marija Sekso.

Nakon osnivačice i dugogodišnje voditeljice Zlate Bašić, zbor „Zdravo maleni“ radio je i pod vodstvom Mire Grujić, Zrinke Mikuličin i Tee Slavice Bačić. Danas zbor radi pod vodstvom Filipa Kneževića te broji 36 članova. 

 

U ožujku 2024. Zbor je sudjelovao na devetom izdanju međunarodnog natjecanja dječjih zborova VALLIS AUREA CANTAT te osvojio srebrnu nagradu u kategoriji D1 – mješovita glazba. Posebne nagrade dodijeljene su i voditelju zbora Filipu Kneževiću za izuzetnu umjetničku i dirigentsku izvedbu, te korepetitoru Šimi Buhi za izvrsnu instrumentalnu pratnju zbora.

 
Dječji zbor "Zdravo maleni" sa voditeljem Filipom Kneževićem na IX. Međunarodnom natjecanju dječjih zborova Vallis Aurea Cantat
Dječji zbor "Zdravo maleni" sa voditeljem Filipom Kneževićem na IX. Međunarodnom natjecanju dječjih zborova Vallis Aurea Cantat