Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sezona 2023./2024.

Premijerni naslovi

ANTIGONA

PRODUKCIJA: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
AUTOR: Jean Anouilh
REDATELJ: Jasmin Novljaković

PRODUKCIJA:

Redatelj i dramaturg: Jasmin Novljaković
Kostimografkinja: Jasminka Petek Krapljan
Scenograf: Frane Celić
Glazba: Igor Valeri
Oblikovatelj svjetla: Josip Bakula

IGRAJU:

Antigona: LUCIJA ALFIER
Kreont: KREŠIMIR JELIĆ
Izmena: ANA PERKOVIĆ
Dadilja, Kor: ORIANA KUNČIĆ
Hemon: KRISTIAN ŠUPE
Stražar: BOJAN BRAJČIĆ
Drugi stražar, Glasnik: ZDRAVKO VUKELIĆ

VRSTA PRODAJE

Nije u slobodnoj prodaji, Premijera

Opis

Sofoklova Antigona jedno je od najpoznatijih djela grčke tragedije i često se izvodi i analizira u kontekstu klasičnog teatra i književnosti. Ova drama i danas izaziva diskusiju o moralnim dilemama i autoritetu vlasti, a lik Antigone ostaje ikoničan primjer borbe pojedinca za svoja uvjerenja.

Glavne teme koje se istražuju u Antigoni uključuju sukob između ljudskih zakona i božjih zakona, moralnu i etičku odgovornost pojedinca, te autoritet vlasti i njezinu moć nad pojedincem. Antigona predstavlja lik koji se odupire tiraniji i zakonima koje smatra nepravednima te se drži svojih moralnih uvjerenja do kraja, čak i kad joj prijeti smrtna kazna.

Antigona Jeana Anouilha je moderna adaptacija klasične grčke tragedije Sofoklove Antigone. Njegova verzija Antigone prvi put je izvedena 1944. godine tijekom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Francuskoj. Anouilh je priču o Antigoni smjestio u suvremeno doba, a radnja se odvija u vrijeme rata i konflikta. Ovaj pristup omogućava publici da razmišlja o klasičnim temama, poput sukoba između moralnih i zakonskih obveza, u suvremenom kontekstu. Antigona u Anouilhovoj verziji ostaje snažna, neustrašiva i odana svojim moralnim uvjerenjima. Ona odlučuje pokopati svojeg brata, unatoč zabrani Kreonta, te je spremna suočiti se s posljedicama svog čina. Kreont, vladar Tebe, predstavljen je kao pragmatični vladar koji smatra da je važno održavati red i disciplinu, čak i po cijenu odricanja od moralnih načela. Sukob između Antigone i Kreonta predstavlja sukob između dvaju različitih svjetonazora. Kao i u klasičnoj verziji, Anouilhova Antigona istražuje duboke moralne dileme koje se pojavljuju kada pojedinac mora izabrati između vjernosti obitelji, bogovima i vlasti.

Svevremenski mit o Antigoni u modernoj verziji upućuje pitanja i gledatelju, a okrutnosti rata koji se odvija u našoj blizini, kao i iskustva rata koji smo i neposredno iskusili podsjećaju na to koliko je važno ne zaboraviti čovječnost i u najtežim trenucima.

Jasmin Novljaković

TRAJANJE: 80 minuta
NAJAVLJENA PRIKAZIVANJA
15 ožujka, 2024. u
 • 20:00
 • HNK u Šibeniku
  16 ožujka, 2024. u
 • 20:00
 • HNK u Šibeniku
  18 ožujka, 2024. u
 • 20:00
 • HNK u Šibeniku
  PRIJAŠNJA PRIKAZIVANJA
  Nema prijašnjih prikazivanja

  Galerija