Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Trajni sukob s Nečastivim / Knjiga o Ivi Brešanu

PODIJELI S PRIJATELJIMA

Promocija knjige je otkazana do daljnjeg zbog bolesti.

Trajni sukob s Nečastivim / Knjiga o Ivi Brešanu

Autor: Grozdana Cvitan
Izdavač: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
Grafički urednik: Ante Filipović Grčić
Autor naslovnice: Zlatko Keser

O knjizi će govoriti Martina Petranović s odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a i Miranda Levanat – Peričić s odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.

 

Povodom pete obljetnice smrti Ive Brešana, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku odlučilo je izdati ovu knjigu o životu i radu profesora Ive Brešana. Knjiga je nastala kao plod istraživanja građe o prof. Ivi Brešanu u sklopu postave Memorijalne sobe Ive Brešana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Knjiga “Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan”, autorice Grozdane Cvitan, svojevrsni je pregled stvaralaštva poznatog hrvatskog književnika. Osobitost publikacije je u tome što se prvi put pojavljuje i uvid u Brešanovu ostavštinu te korespondenciju s bitnim autorovim suradnicima. (U ostavštini su pronađene dvije nikad objavljene i igrane drame te jedan roman koji autorica smatra bitnim u ukupnom Brešanovom stvaralaštvu i koji su u temeljnim crtama u djelu opisani.) Uz taj uvid i korištenje poznate literature o Brešanu, Grozdana Cvitan pokušava promijeniti neke slike s kojima se autora često povezivalo, ali i osvijetliti pitanja koja još treba riješiti. Brešanovo stvaralaštvo prati po naslovima i godinama pojavljivanja u tisku pa je to prvi takav cjelovit rad o Brešanovu djelu. Osim drama, romana i pripovijedaka, knjiga sadrži i kraće preglede drugih oblika (eseja, scenarija) te razmišljanja samog autora o vlastitom stvaralaštvu i stvaralaštvu uopće.

Nedavne objave

Prati novosti i na društvenim mrežama

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

raspored izvedbi

dodi gola na veceru FB 1200x1200
27.04.2024.
HNK u Šibeniku
Autor: Marc Camoletti
Redatelj: Nina Kleflin
Tiha noc plakat
15.05.2024.
Hnk u Šibeniku
Autor: Miljenko Smoje - Ivica Ivanišević
Redatelj: Goran Golovko
dodi gola na veceru FB 1200x1200
26.04.2024.
HNK u Šibeniku
Autor: Marc Camoletti
Redatelj: Nina Kleflin