Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sjećanje na Ivu Brešana

PODIJELI S PRIJATELJIMA

Ivo Brešan, suvremeni hrvatski književnik, slavist, dramatičar i scenarist rođen je na današnji dan, 27. svibnja 1936. godine u Vodicama. U znak sjećanja kolege iz HNK u Šibeniku položile su vijenac i zapalile svijeću na Gradskom groblju Kvanj.

Jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara i scenarist nagrađivanih hrvatskih filmova, osnovnu i srednju školu pohađao je u Šibeniku, a studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon povratka u Šibenik radio je kao profesor u šibenskoj gimnaziji. U razdoblju od 1983. do 2002. godine bio je umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala. Jedno vrijeme je radio kao ravnatelj šibenskog kazališta.

Njegova najznačajnija djela su romani ‘Ptice nebeske’ i ‘Katedrala’, za koju je 2008. godine dobio nagradu ‘Ksaver Šandor Gjalski’ te dramski tekstovi ‘Spletke’, ‘Utvare’, ‘Svečana večera u pogrebnom poduzeću’ i ‘Anera’, a najveći uspjeh postigao je tekstom za predstavu ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’ za koju je 1972. godine nagrađen Gavellinom i Sterijinom nagradom. Nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo dobio je 2001. godine.

Osim književnosti pisao je i filmske scenarije za redatelje Krstu Papića i Veljka Bulajića te naposlijetku za vlastitog sina Vinka Brešana.

Ivo Brešan preminuo je u 81. godini 3.siječnja 2017. godine u Zagrebu, ostavivši bogato naslijeđe hrvatskoj kulturi.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

raspored izvedbi

hnksi placeholder
02.07.2024.
Park šuma Šubićevac
hnksi placeholder
02.07.2024.
Park šuma Šubićevac
hnksi placeholder
01.07.2024.
Park šuma Šubićevac
hnksi placeholder
01.07.2024.
Park šuma Šubićevac