Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sezona 2015./2016.

ČAROBNJAK IZ OZA

PRODUKCIJA: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
AUTOR: Frank L. Baum
REDATELJ: Nina Kleflin
Čarobnjak iz Oza plakat

PRODUKCIJA:

Dramaturška obrada: Nina Kleflin
Skladatelj: Neno Belan
Stihovi pjesama: Ines Prajo, Arjana Kunštek
Scenograf: Osman Arslanagić
Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
Koreografkinja: Zorana Mihelčić
Suradnik za scenski pokret: Damir Klemenić
Oblikovatelj svjetla: Josip Bakula
Oblikovatelj zvuka: Pavle Karega
Inspicijent: Sergej Mioč
Organizatorica: Jelena Blažević
Voditelji Dramske radionice Ivana Jelić: Franka Klarić, Oriana Kunčić, Jakov Bilić, Šime Bubica
MDF band: Few Men(s) From Kansas - Nenad Belan (acoustic guitar, ukulele, electric guitar, vocal), Olja Dešić (bass guitar, vocal), Vedran Križan (keyboards, vocal), Leo Rumora (drums, vocal), Sanja Vrančić (mandoline, vocal), Marko Baljkas (banjo, lead guitar), Anamarija Martinčić (violine, percussion)
Pomoćnik scenografa: Branko Lovrić Caparin
Ton majstor: Davor Smotalić (Eldra)
Ozvučenje: Nebojša Stamenković - Šiljo, Toni Barić, Nikola Balvan
Rekvizita: Domagoj Carek
Majstor pozornice: Frane Celić
Scenski radnici: Marko Krečak, Jan Imamović, Mateo Skroza, Martin Čibarić, Ivan Čibarić, Filip Bačić
Izrada Limenog: Darko Petković
Izrada lutke psa: Mojmir Mihatov
Vlasnica i dresserica psa: Anđela Lukin
Izrada scenografije: Ivica Kalebić, Može, može sve
Krojački radovi: Jovica Todorović, Zvonko Majdiš, Božena Spahija, Gordana Goleš
Postolarski radovi: Nataša Trinajstić, Postolar Zvonimir
Vlasuljarski radovi: Julka Seginj, Ružica Miler
Izrada šešira: Ankica Matijaš
Frizura: Miljenka Mikulandra
Šminka: Radovan Periša
Garderobijerke: Željana Karega, Ema Lušić, Marijana Pulić, Jelena Blažević, Daniela Burazer

IGRAJU:

Dorothy, djevojčica: MAJA KOVAČ
Strašilo, slamnato biće: IVO PERKUŠIĆ
Limeni, drvosječa bez srca: JAKOV BILIĆ
Lav, strašljivi kralj životinja: MATIJA KAČAN
Dobra vještica Glinda, zgodna cura: FRANKA KLARIĆ
Zla vještica od Zapada, zgodna cura: NELA KOCSIS
Oz, velika varalica: ŠIME BUBICA
Teta Ema, Zelena djevojka, pozitivna figura: ORIANA KUNČIĆ
Ujak Henry, Čuvar vrata, dvojbena figura: DRAGAN VESELIĆ
Toto, mali pas: TERI MALTESE
Majmuni: članovi Dramske radionice Ivana Jelić - NORA KRNIĆ, BENISA HUSELJIĆ, LUCIJA PRGIN, PABLO PAIĆ, NINA MIKULANDRA ; članice Plesnog ansambla Sjene - IVANA VUKŠIĆ, MARTA ERCEG, MIRTA ZVONKA ŠKUGOR, KARLA JURIČIĆ, ANA ŠKARICA ; učenica OŠ Juraj Dalmatinac za suvremeni ples i balet - LUCA MIKULANDRA
Žvakači: članovi Dramske radionice Ivana Jelić - LUCIJA RELJA, KRISTINA BAS, KRISTIJAN VUKOREPA, EVA MARIJA STANKOVIĆ, FRANKA IVIĆ, MIA JAKELIĆ, MARIJETA PROTEGA, FILIP MARČIĆ, IVA PAČELAT, LUKA ŠKARIĆ, LANA ILJADICA RAPO, NIKO ĆEVID, LUCIJA IVANIŠEVIĆ, ELENA LOKAS, BARTUL ČOGELJA, LANI AVDAGIĆ
Smaragdni grad: članovi Dramske radionice Ivana Jelić - JANJA AVDAGIĆ, ANĐELA ŠMIT, CVITA MRVICA, DINA PLENČA, EVA MIKULANDRA, JAKOV MARČIĆ, LEONARDA ŽIVKOVIĆ, LUKA ĆEVID, LUCIJA BAČELIĆ MEDIĆ, NOA MATAS, VALENTINA PODRUG, FRANKA LJUBIĆ, GABRIJELA DUJIĆ ; učenica OŠ Juraj Dalmatinac za suvremeni ples i balet - LUCA MIKULANDRA

Opis

Usprkos svojoj poznatoj fabuli i likovima, tema romana Čarobnjak iz Oza toliko je široka, metaforična i univerzalna da otvara mogućnost da joj se uvijek iznova pristupi na nov način.

 

Čarobnjak iz Oza poznati je roman američkog pisca Franka Bauma iz 1900-te godine. Doživio je brojne dramatizacije, preveden je na gotovo sve svjetske jezike, a posebno ga je proslavio slavni film snimljen 1939. godine sa Judy Garland u glavnoj ulozi. Predstavlja jedan od stupova dječje literature, obavezna je školska lektira, a likovi koje portretira postali su općepoznati simboli za odlike koje ih karakteriziraju.

Usprkos svojoj poznatoj fabuli i likovima, tema romana Čarobnjak iz Oza toliko je široka, metaforična i univerzalna da otvara mogućnost da joj se uvijek iznova pristupi na nov način. Što nam je potrebno za sreću? Kako da pronađemo ono što nam nedostaje? S kim da krenemo na životni put? Kako da razlučimo dobre od loših, poštenjake od varalica, realnost od obmane? Na sva ta pitanja ovaj jednostavni roman daje još jednostavnije odgovore. On se zalaže za vjeru u dobro, za pravo na vlastite želje i osobni put, za samopouzdanje i odvažnost. Likovi iz Oza nam poručuju da je u društvu ljepše, da su prijatelji najjače oružje, da je ljubav najveće blago koje se može zaslužiti jedino pružanjem te iste ljubavi. I ako bi se mogla i morala istaknuti neka jednoznačna poruka ovog djela ona bi svakako glasila: ne kloni duhom, što tražiš – već imaš.

Optimizam i nesalomljivi duh koji izvire iz ove priče najinspirativniji je aspekt djela, povjerenje u sretni ishod naših životnih avantura toliko jako izbija iz ovog romana da nas – velike i male gledatelje poziva na put neobičnim sirenskim zovom: krenite, sve će biti dobro!

Putovanje u zemlju Oz koje poduzimaju Dorothy, Strašilo, Lav i Limeni nije samo njihovo vanjsko putovanje, to je prije svega unutarnje putovanje junaka. Oni putuju da bi se promijenili kroz samospoznaju, da bi na kraju putovanja bili bolji ljudi. Susret s obmanom, koju predstavlja Oz ne otvara im ponor razočaranja što život ne pruža instant rješenja, nego ih inspirira da se zagledaju u vlastite dubine i steknu povjerenje u vlastite snage.

Sve što želiš već imaš – nije puka dovitljiva fraza, nego čarobna formula koju nam Frank Baum nudi samo ako imamo odvažnosti da krenemo na put. Ne prema Ozu, nego prema sebi. Ne tako da volimo sebe, već da volimo druge i da u uzvratu njihove ljubavi pronađemo ono za čim smo tragali. Dobivaš samo ako daješ, nalaziš samo ako tražiš.

Nina Kleflin

Premijerna izvedba: 18. lipnja 2016. na Svečanom otvaranju 56. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska

NAJAVLJENA PRIKAZIVANJA
Trenutačno nema najave
PRIJAŠNJA PRIKAZIVANJA

Galerija

AUTOR FOTOGRAFIJA: Ante Baranić