Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

Frane Celić

Frane Celić

Frane Celić

Scenograf

Frane Celić rođen je u Šibeniku 1991. godine. Nakon završene srednje Tehničke škole u Šibeniku, 2010. godine upisuje Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Od 2005. godine suradnik je Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, najprije kao pomoćnik voditelja rasvjete, a potom kao voditelj rasvjete na Ljetnoj pozornici te naposljetku kao voditelj tehničke službe Međunarodnog dječjeg festivala.

Frane Celić rođen je u Šibeniku 1991. godine. Nakon završene srednje Tehničke škole u Šibeniku,
2010. godine upisuje Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.
Od 2005. godine suradnik je Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, najprije kao pomoćnik
voditelja rasvjete, a potom kao voditelj rasvjete na Ljetnoj pozornici te naposljetku kao voditelj
tehničke službe Međunarodnog dječjeg festivala.

Od samog osnivanja sudjeluje u organizaciji plesnog festivala u Šibenku te naposljetku i kao voditelj tehnike samog festivala. Valja napomenuti sudjelovanje u organizaciji raznih festivala u županiji i šire (Off jazz festival, Kazalište pod murvom, Dubrovačke ljetne igre,…). Od 2006. godine sudjeluje na brojnim pojektima Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku kao vanjski tehnički suradnik . Od 2012. godine stalno je zaposlen u HNK Šibenik, najprije kao scenski radnik, a potom, od 2016., kao majstor pozornice te od 2021. kao voditelj tehničke službe. 2017. godine upisuje, a potom 2020. godine i diplomira na preddiplomskom studiju „Dizajn za kazalište, film i multimediju“ na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku. Školovanje nastavlja na diplomskom studiju „Scenografija za kazalište, film i multimediju“ na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku na kojem je magistrirao 2023. godine.

Neki od najvažnijih projekata na kojima je sudjelovao od 2005. godine do danas su: mjuzikli „Fantazija“, „Mačak Džingiskan i Miki Trasi“, „Matilda“, „Buratino“ i „Čarobnjak iz Oza“; opere „Okretanj zavrtnja“ i „Medij“, te brojne dramske predstave kao što su „Škrtičina“, „Laživac“,“Leda“, „Gaćice“, „Kozji otok“, „Noćna igra s Jesenjinom“, „Ljepotica iz Leenanea“ i mnoge druge. Bio je oblikovatelj rasvjete u predstavama „Bajka o sreći“ i „Inspektor psina“ u produkciji HNK u Šibeniku, oblikovatelj svijetla na otvaranju gradskog trga Poljana, izložbi „More ljudi obala“ 2018.god. ,2019. god. , 2020. god., 2022. god.- Muzej grada Šibenika, Lice sunca – Vatroslav Kuliš – Kuća umjetnosti Arsen te asistent scenografkinje u predstavi „Kradljivica ključeva“ u produkciji Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka, predstave „Amfitrion“ u kopodrukciji HNK u Šibenku i kazališta Marin Držić iz Dubrovnika te predstave „Dođi gola na večeru“ u produkciji HNK u Šibeniku. Potpisuje samostalne scenografije za predstave u produkciji HNK u Šibeniku „Murlin murlo“, „Šumica“ , „Grudica“, „Skidajmo se do kraja“ , „Moja priča“ , „Medengaj“ , „Ženski orkestar“ , „Prijevara“ , „Dražen“.