Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sezona 2022./2023.

Repriza

PRIJEVARA

PRODUKCIJA: Teatar Erato i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
AUTOR: Harold Pinter
REDATELJ: Branko Ivanda
prijevaraplakatverz2b1

PRODUKCIJA:

Autor teksta: Harold Pinter
Prevoditelj: Vladimir Gerić
Redatelj: Branko Ivanda
Scenograf: Frane Celić
Kostimografkinja: Slavica Šnur
Dizajnerica vizuala: Sanja Rocco
Autorica fotografije za vizual: Vilka Rožić
Oblikovatelj svjetla: Josip Bakula
Inspicijent: Živko Gulin
Majstor svjetla: Josip Bakula
Majstor tona: Pavle Karega
Scenski radnik: Velimir Slavica
Garderobijerka: Željka Šupe

IGRAJU:

Robert: Siniša Popović
Emma: Franka Klarić
Jerry: Marjan Nejašmić Banić
Judith: Ana Perković

Opis

Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom planu je, ali ne manje važna i ljubavnikova supruga.  U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju.

Prikrivena uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama, prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve. Neočekivanom dramskom strukturom, Pinter gura protagoniste u neminovne labirinte izgubljenih identiteta, a nas gledatelje u traganje za psihološkim motivima. U tom trenutku, banalni ljubavni trokut postaje i naša egzistencijalna drama.

“Danas je neosporno “Betrayal” (Prijevara ili Izdaja) jedna od najznačajnijih drama u cjelokupnom opusu engleskog nobelovca Harolda Pintera. Skrivanje pa i gubitak osobnih identiteta u rečenicama višestrukog, ali površnog smisla, simbol je našeg vremena. Komunikacija je svedena na prazne riječi, dok se istina prikriva. Naše duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencionalnim riječima. Bitno je ne otkriti ranjivost vlastite osobnosti. Pinter kategoriju situacijske prosječnosti vješto uspijeva pretvoriti u tragičnu dominaciju naše nemoći” o predstavi Prijevara u odličnom prijevodu Vladimira Gerića “rekao je sam redatelj Branko Ivanda.

Iznimno kreativan glumački ansambl, Siniša Popović iz HNK Zagreb, Marjan Nejašmić Banić iz HNK Split, ali i dvije sjajne glumice šibenskog HNK Franka Klarić i Ana Perković svojim su talentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirali redatelja na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica, nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković.

 

Premijerna izvedba: 27. listopada 2022.

TRAJANJE: 90 min
NAJAVLJENA PRIKAZIVANJA
Trenutačno nema najave
PRIJAŠNJA PRIKAZIVANJA
27 listopada, 2022. u
  • 20:00
  • HNK U ŠIBENIKU

    Galerija

    AUTOR FOTOGRAFIJA: Domagoj Carek