Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sezona 2023./2024.

HRVATSKA MISA

plakathrvmisa

IGRAJU:

Darija Auguštan, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Stjepan Franetović, tenor
Robert Kolar, bariton

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini
, dirigent

VRSTA PRODAJE

Slobodan ulaz

Opis

Boris Papandopulo:

Hrvatska misa u d-molu, op. 86 

1. Gospode, pomiluj
2. Slava / Glory
3. Vjerovanje
4. Svet
5. Blagosloven
6. Jaganjče Božji

Zbor HRT-a izvodi Hrvatsku misu za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella. Izvedbu predvodi šef dirigent Zbora HRT-a, maestro Tomislav Fačini,a solisti su: Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Stjepan Franetović i Robert Kolar.

Hrvatsku misu Papandopulo je dovršio 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula.

U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: “…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-moll). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature.”

NAJAVLJENA PRIKAZIVANJA
Trenutačno nema najave
PRIJAŠNJA PRIKAZIVANJA
19 listopada, 2023. u
  • 20:00
  • Katedrala sv. Jakova

    Galerija