Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Sezona 2014./2015.

ARHIMEDOV ZAKON

PRODUKCIJA: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
AUTOR: Josep Maria Miró i Coromina
REDATELJ: Nenni Delmestre
Arhimedov zakon plakat

PRODUKCIJA:

Prijevod: Nenni Delmestre
Scenografija i glazba: Lina Vengoechea
Kostimografija: Sara Lovrić Caparin
Oblikovanje svjetla: Josip Bakula
Inspicijent: Sergej Mioč
Majstor svjetla: Josip Bakula
Majstor tona: Pavle Karega
Scenski radnici: Frane Celić, Živko Gulin
Šminker: Radovan Periša
Frizerka: Miljenka Mikulandra
Izrada scenografije: Može, sve može
Izrada kostima: Jovica Todorović
Garderobijerka: Ema Lušić

IGRAJU:

Bojan Brajčić
Oriana Kunčić
Jakov Bilić
Pere Eranović

Opis

Izuzetno nam je drago što će, nakon premijera u Barceloni, Galiciji, Madridu, Bilbau, Buenos Airesu, Porto Ricu, Sankt Peterburgu, Meksiku, Londonu i Rimu, predstava hrvatsku praizvedbu imati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku

Arhimedov zakon nazvan je po Arhimedu (grč. Ἀρχıμήδης), (oko 287.-212. pr. Kr.) iz Sirakuze koji je prvi otkrio ovaj zakon, a koji glasi: Tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine.

Hidrostatički tlak koji djeluje s gornje strane tijela manji je od hidrostatičkog tlaka s donje strane. Razlika tih dvaju tlakova rezultira silom koja tjera tijelo prema gore tj. čini ga lakšim. Tu silu koja djeluje na tijelo uronjeno u tekućinu zovemo uzgon.

Arhimedov zakon, katalonskog autora Josepa Marije Miróa i Corominae, jedan je od najuzbudljivijih suvremenih tekstova europskog dramskog pisma, koje su u posljednjih pet godina reanimirali i postavili u centar zbivanja svjetske dramaturgije upravo katalonski autori (Galceran, Soler, Miró, Buchaca, Cunille…). Iako je svjetsku praizvedbu ugledao prije nepune tri godine, Arhimedov zakon dobio je mnoga priznanja i nagrade, među kojima svakako treba istaknuti Nagradu Born, te nominacije za nagrade Max, Butaca i, možda najvažnijih, sedam nominacija za nagrade ACE (nagradu kazališnih kritičara za španjolsko govorno područje, koje obuhvaća više od tristo milijuna ljudi).

Izuzetno nam je drago što će, nakon premijera u Barceloni, Galiciji, Madridu, Bilbau, Buenos Airesu, Porto Ricu, Sankt Peterburgu, Meksiku, Londonu i Rimu, predstava hrvatsku praizvedbu imati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku 7. studenog 2014., u prijevodu i režiji Nenni Delmestre, koja se šibenskoj publici predstavila 2011. godine vrlo uspješnom režijom drame Kontrakcije.

Hrvatska praizvedba: 7. studenog 2014. u HNK u Šibeniku

NAJAVLJENA PRIKAZIVANJA
Trenutačno nema najave
PRIJAŠNJA PRIKAZIVANJA

Galerija

AUTOR FOTOGRAFIJA: Ante Baranić i Sara Lovrić Caparin (naslovnica)