Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Zvijezde svijeta u Šibeniku

PODIJELI S PRIJATELJIMA

U četvrtak 25. kolovoza u 21 sat u HNK u Šibeniku održat će se glazbeni spektakl povodom svečane primopredaje koncertnog klavira Boesendorfer 275, kojeg je Grad Šibenik darovao Kazalištu.
Tom prigodom na našu pozornicu stati će vrhunski glazbenici na čelu sa jednim od najslavnijih umjetnika našeg vremena, Julian Rachlin.

 

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta besplatne ulaznice potrebno je preuzeti  na blagajni kazališta od ponedjeljka 22. kolovoza od 10 do 12 sati.

Julian RACHLIN, violina / violin
Sarah McELRAVY, viola / viola
Boris ANDRIANOV, violončelo / cello
Andrey GUGNIN, klavir / piano

 

JULIAN RACHLIN
Julian Rachlin jedan je od najslavnijih umjetnika našeg vremena. Zahvaljujući mnogobrojnim talentima, u svojoj karijeri dugoj više od trideset godina, Rachlin se svijetu predstavio kao dirigent, solist, snimatelj, komorni glazbenik, učitelj i umjetnički voditelj. Kao violinist, Rachlin je pozornicu dijelio s gotovo svim velikim orkestrima i dirigentima. Zbog česte prisutnosti na dirigentskom podiju, njegove izvedbe oduševile su publiku diljem svijeta, a njegove naelektrizirane i osjetljive interpretacije postavile su ga na čelo klasične glazbe…

SARAH McELRAVY
Jednako cijenjena kao violinistica i violistica, Sarah McElravy uživa u raznolikoj međunarodnoj karijeri, koji uključuju koncerte, recitale i komorne glazbene izvedbe. Vrhunci sezone 2021./2022. uključuju nastupe s Helsinki Philharmonic, Prague Philharmonia, Warsaw Philharmonic i Royal Liverpool Philharmonic.
Visoko je cijenjena u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, a nedavni vrhunci uključuju nastupe kao solistice s Trondheim Symphony Orchestra, Dortmunder Philharmoniker, Vienna Chamber Orchestra, Moscow Philharmonic, Bayerischer Rundfunk Chamber Orchestra, Innsbruck Philharmonic, Kristiansand Symphony, Naples Philharmonic i Sofia Philharmonic. Izvela je britansku premijeru Dvostrukog koncerta Pendereckog za violinu i violu s Julianom Rachlinom i Royal Northern Sinfonia orkestrom pod ravnanjem Alexandra Joela, te Straussovog Don Quijotea s Borisom Andrianovim i Russian National Orchestra pod ravnanjem Dmitrija Jurowskog…

BORIS ANDRIANOV
Boris Andrianov, priznati ruski violončelist, nastupa u najznačajnijim svjetskim dvoranama i na najprestižnijim festivalima. Iako ima opsežan raspored turneja, umjetnik rado nastupa diljem svijeta, bilo u velikim gradovima, malim mjestima ili udaljenim selima koja nikada nisu imala koncerte. Također je sudjelovao u mnogim međunarodnim i nacionalnim projektima usmjerenim na proširenje glazbenog krajolika zemlje, posebno u ruskim provincijama. Neizmjenjivo uživajući veliki uspjeh u javnosti, ti projekti okupljaju međunarodno poznate izvođače uz samog Borisa Andrianova. Boris Andrianov rođen je u Moskvi 1976. godine. Studirao je na Gnessin Moscow Special School of Music (u klasi Vere Birine), Moscow State Tchaikovsky Conservatory (klasa profesorice Natalije Šahovske) i Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin (klasa profesora Davida Geringasa)…

ANDREY GUGNIN
Svjetski poznatog pijanista Andreja Gugnina, Gramophone opisuje kao “umjetnika izvanredne i agilne tehnike koja je u službi inspirativne glazbene imaginacije”. 2020. godine, BBC Music Magazine Awards nagrađuje ga nagradom Instrumental Award za snimku 24 preludija i Sonata br. 1 i 2 D. Šostakoviča u izdanju Hyperion Recordsa. Od pobjede na glasovitom Sydney International Piano Competition 2016. godine, neprestano oduševljava svojim izvedbama publiku diljem svijeta. Uz pobjedu u Sydneyu, na istome je natjecanju dobio priznanja za najbolju izvedbu klavirskog koncerta, najbolju izvedbu klavirskog koncerta 19. ili 20. stoljeća, najbolju izvedbu sonate za violinu i klavir te najbolji recital u prvom izlučnom krugu natjecanja. Andrej Gugnin osvojio je Gold Medal i Audience Award na XCI International Gina Bachauer Piano Competition 2014. godine u Salt Lake Cityiju (SAD) te drugu nagradu na 2013 Beethoven International Piano Competition u Beču.

 

PROGRAM

W. A. Mozart: Klavirski kvartet br. 2 u Es – duru, KV 493
Allegro
Larghetto
Allegretto

***********

J. S. Bach/D. Sitkovetsky: Goldberg varijacije, BWV 988
Aria
Variatio 1. a 1 Clav.
Variatio 2. a 1 Clav.
Variatio 3. Canone all’Unisuono. a 1 Clav.
Variatio 4. a 1 Clav.
Variatio 5. a 1 ô vero 2 Clav.
Variatio 6. Canone alla Seconda. a 1 Clav.
Variatio 7. a 1 ô vero 2 Clav. al tempo di Giga
Variatio 8. a 2 Clav.
Variatio 9. Canone alla Terza. a 1 Clav.
Variatio 10. Fugetta. a 1 Clav.
Variatio 11. a 2 Clav.
Variatio 12. Canone alla Quarta. a 1 Clav.
Variatio 13. a 2 Clav.
Variatio 14. a 2 Clav.
Variatio 15. Canone alla Quinta. a 1 Clav.
Variatio 16. Ouverture. a 1 Clav.
Variatio 17. a 2 Clav.
Variatio 18. Canone alla Sexta. a 1 Clav.
Variatio 19. a 1 Clav.
Variatio 20. a 2 Clav.
Variatio 21. Canone alla Settima. a 1 Clav.
Variatio 22. a 1 Clav.
Variatio 23. a 2 Clav.
Variatio 24. Canone alla Ottava. a 1 Clav.
Variatio 25. a 2 Clav.
Variatio 26. a 2 Clav.
Variatio 27. Canone alla Nona. a 2 Clav.
Variatio 28. a 2 Clav.
Variatio 29. a 1 ô vero 2 Clav.
Variatio 30. Quodlibet. a 1 Clav.
Aria

Nedavne objave

Prati novosti i na društvenim mrežama

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

raspored izvedbi

Nera plakat za web
30.07.2024.
Dvorište Barokne kuće, Nin
ARSENOV FERAL plakat B2
09.08.2024.
Dvorac Vitturi - Kaštel Lukšić
SUMICA plakat convert
08.08.2024.
 • Okrug- Čiovo
  Autor: Sergej Mioč
  Redatelj: Sergej Mioč
  SUMICA plakat convert
  11.08.2024.
 • Klis
  Autor: Sergej Mioč
  Redatelj: Sergej Mioč