Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

Ožujak mjesec kazališta

PODIJELI S PRIJATELJIMA

Ožujak je mjesec kada kazališta diljem svijeta obilježavaju čak tri svoja dana, pa će se tako na programu kazališta u utorak, 20. ožujka na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade za učenike srednjih škola odigrat predstava „Antigona“, dok će se Svjetski dan lutkarstva, koji se slavi 21. ožujka sad već tradicionalno obilježiti predstavljanjem lutkarskih igrokaza dječjih vrtića, a u 11 sati u foajeu kazališta održat će se Okrugli stol za voditelje. Program je u organizaciji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

 

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA, SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE TE SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Hrvatsku poruku povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade ove godine napisala je dramaturginja Jelena Kovačić, a svjetsku poruku napisala je predsjednica ASSITEJ International Sue Giles. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade počeo se obilježavati 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan „Povedite dijete u kazalište“. Poziv je to na akciju kako bi učinili umjetnost dostupniju djeci i mladima. Poruke možete pronaći na poveznici: https://assitej.hr/svjetski-dan-kazalista-za-djecu-i-mlade-3/

Ovogodišnju hrvatsku poruku povodom obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva napisao je umirovljeni glumac lutkar Đuro Roić, a svjetsku poruku napisala je Ines Pašić, mostarska lutkarica i redateljica. Poruke možete pronaći na poveznici: Svjetski dan lutkarstva | Hrvatski centar UNIMA

Na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka s početkom u 18 sati očekuje nas predstava “Slušajte nas” Dramskog studija „Ivana Jelić“.

„Slušajte nas“ je predstava polaznika i polaznica Dramskog studija „Ivana Jelić“ kojeg vodi glumica i casting direktorica Oriana Kunčić. Predstava je nastala iz rada na improvizacijama dramskog studija i polaznika, kao temeljna metoda pedagoškog glumačkog pristupa u radu sa polaznicima dramskog studija Ivana Jelić.

Teme koji su propitivale obiteljske, međugeneracijske i emocionalne odnose, zalazeći u svoju nutrinu i pokazujući umjetničku beskompromisnost u, prvo, suočavanju sa vlastitim i problemima ljudi iz najbližeg okruženja, a zatim i sa scenskim izražavanjem uvjerljivih emocija.

Besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni kazališta od utorka, 26.3. od 10 do 13 sati i 1 sat prije početka predstave.

 

PREMIJERNA IZVEDBA „ANTIGONE“

U petak, 15. ožujka premijerno je izvedena predstava „Antigona“ nastala prema tekstu Jeana Anouilha u režiji Jasmina Novljakovića.

Prošlotjedna premijera predstave „Antigona“ u režiji Jasmina Novljakovića, ispraćena je uz ovacije. Predstava je to nastala prema tekstu francuskog dramatičara Jeana Anouilha, a riječ je o modernoj adaptaciji klasične grčke tragedije Sofoklove „Antigone“. Scenografiju predstave potpisuje Frane Celić, kostimografiju Jasminka Petek Krapljan, glazbu Igor Valeri, a oblikovanje svjetla Josip Bakula. Lik Antigone utjelovila je mlada šibenska glumica Lucija Alfier, lik Kreonta Krešimir Jelić, Izmenu Ana Perković, dadilju i Kor Oriana Kunčić, Hemona Kristian Šupe, Stražara Bojan Brajčić, a Drugog stražara i Glasnika utjelovio je Zdravko Vukelić.

Reprizne izvedbe u subotu 16. ožujka i ponedjeljak 18. ožujka napunile su dvoranu šibenskog kazališta, a oduševljenja među publikom nije manjkalo. U tekućem tjednu predstava će biti izvedena još dva puta za učenike srednjih škola s područja Šibensko-kninske županije, a sve to povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade.

Sljedeća izvedba u slobodnoj prodaji je na rasporedu u petak, 12. travnja s početkom u 20 sati. Ulaznice su u prodaji na blagajni kazališta ili online na www.hnksi.hr.

„PROPOVIJED“ KOMIČNA DRAMA BILLA C. DAVISA U REŽIJI BRANKA IVANDE

Gostujuća predstava „Propovijed“ u produkciji Teatra Erato na rasporedu je u ponedjeljak, 25. ožujka s početkom u 20 sati. Režiju potpisuje Branko Ivanda, a glumački trio, u ulozi župnika Tima Farleya, predvodi višestruko nagrađivani Siniša Popović. Novaka Marka Dolsona igra Ivica Pucar, a domaćicu Margaret, Ana Perković članica ansambla šibenskog HNK.

Teatar Erato svojih 15. godina rada obilježava ovom intrigantnom dramskom komedijom o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta.

Prvijenac Williama Clarka Davisa, originalnog naslova Mass Appeal, postao je hitom na Broadwayu čim se pojavio ranih 80-tih godina prošloga stoljeća, i od tada se ne prestaje izvoditi.

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?… Tako započinje niz pitanja koja, samo naizgled, podliježu isključivo pod proceduralne i institucionalne teološke tabue, a koja nas uvode u suvremenu ili bolje rečeno – vječnu krizu katoličanstva.

 

Ulaznice su dostupne online i na blagajni kazališta od 10:00 do 13:00 sati te na dan izvedbe 1 sat prije početka programa.

 

 

 

 

Nedavne objave

Prati novosti i na društvenim mrežama

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

raspored izvedbi

Nera plakat za web
30.07.2024.
Dvorište Barokne kuće, Nin
ARSENOV FERAL plakat B2
09.08.2024.
Dvorac Vitturi - Kaštel Lukšić
SUMICA plakat convert
08.08.2024.
 • Okrug- Čiovo
  Autor: Sergej Mioč
  Redatelj: Sergej Mioč
  SUMICA plakat convert
  11.08.2024.
 • Klis
  Autor: Sergej Mioč
  Redatelj: Sergej Mioč