Energetska obnova zgrade
Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

JAKOV BILIĆ

Jakov Bilić glumacki ansambl

JAKOV BILIĆ

Jakov Bilić je rođen u Šibeniku 1988. godine. U rodnom gradu završio je Gimnaziju Antuna Vrančića. Kroz osnovnu i srednju školu aktivno je sudjelovao na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima LIDRANO.

E-mail: bilicjakov@gmail.com

Jakov Bilić rođen je 1988. godine u Šibeniku. Nakon završene osnovne škole upisuje Gimnaziju Antuna Vrančića u Šibeniku. Kroz osnovnu i srednju školu aktivno je sudjelovao na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima Lidrano.

U petom razredu osnovne škole sudjelovao je na međunarodnom susretu scensko nadarene djece EDERED u Estoniji. Početkom srednje škole uključuje se u rad kazališne radionice šibenskog HNK pod vodstvom Pere Mioča. Za glavnu ulogu Hanibala Gašpara u predstavi Jadi mladog tajkuna Virkoiz Šibenika na 13. Danima hrvatskog amaterskog kazalištau Kastvu dobio je nagradu za najboljega amaterskog glumca u toj sezoni. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu upisao je 2007. godine u klasi prof. Joška Ševe, a magistrirao 2012. godine u klasi prof. Ivice Boban i prof. Krešimira Dolenčića. U studenom 2012. godine ulazi u angažman u HNK Šibenik na mjesto glumca te igra u svim dramskim produkcijama matične kuće. Dosada je bio tri puta nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta te na „Festivalu glumca“, i to za uloge: don Jere „Glorija“ Ranka Marinkovića; Lovre Crnogaće „Laživac“ Marijane Nole te Đure Bedare „Matilda“ Nola/Belan. Nagradu hrvatskog glumišta osvojio je 2016. godine za ulogu Đure Bedare u mjuziklu „ Matilda“. Za najboljeg glumca do 28 godina osvojio je nagradu na festivalu „Glumište pod murvom“ za ulogu Lovre Crnogaće. Sve predstave igrane su u produkciji HNK u Šibeniku.

Do sada je ostvario i nekoliko uloga na filmu i u televizijskim serijama kao sto su Nebitno, Kapetan i audicija, Lako pokojnima, Ne gledaj mi u pijat, Povratak, Po čovika, Osmi povjerenik, Patrola na cesti, Crno bijeli svijet, Bon-ton, General, Poslije ljeta, Nešto jače od mene i dr. Jedan je od voditelja dramske radionice i studija za djecu i mlade “Ivana Jelić“ HNK u Šibeniku. Nekoliko je sezona bio voditelj i suradnik u etnomuzikološkoj radijskoj emisiji „Škafetin“ na Radio Ritmu.

Surađuje kao location manager te asistent produkcije za više produkcijskih kuća koje su snimale ili snimaju različite sadržaje na prostoru grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, kao što su Kinorama, Gral film, Restart, HRT, Alka, Kinematograf, Kinoteka, Drugi plan, Media link, Maxima film, Propeler film i dr. Inicijator je otvaranja filmskog ureda pri gradu Šibeniku u suradnji s HAVC-om.

Bio je dugogodišnji je organizacijski suradnik u klapi Adriaticum, te je aktualni državni izbornik za smotru dječjeg stvaralaštva „Lidrano“. Član je upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika te vijeća nacionalnog festivala„ Splitsko ljeto“. Bio je član žirija na nekoliko kazališnih festivala uključujući i „ Festival glumca“ te je također sudjelovao u organizaciji niza društvenih aktivnosti kao član Kulturnog te Turističkog vijeća grada Šibenika. Od svibnja 2017. godine vijećnik je Gradskog vijeća grada Šibenika. Aktualni je predsjednik kulturnog vijeća Šibensko kninske županije. U prosincu 2018. godine preuzima dužnost ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Međunarodnog dječjeg festivala. Oženjen i otac dvojice dječaka.